arrow_drop_up arrow_drop_down
Hoe kan ik snel groeien als ondernemer?
4 februari 2019 

Hoe kan ik snel groeien als ondernemer?

Hoe kan ik snel groeien als ondernemer?

Weet je het nog, de dag dat je begon met ondernemen? Je had je net ingeschreven bij de Kamer van Koophandel en je kreeg een stapel papieren mee naar huis met documentatie over het ondernemerschap.

 

Nu was het opeens menens en werd jouw idee realiteit. Althans, dat was natuurlijk de bedoeling.

De realiteit was echter dat er eerst een hoop werk aan de winkel was, misschien zelfs wel een hoop meer dan dat je in eerste instantie had gedacht.

 

Opeens kwamen er allerlei taken bij, moet je administratie bijhouden, boekhouding regelen, klanten vinden voor je product of dienst en zo bleken er nog allerlei regels te zijn waar je rekening mee moest houden.

 

Als je zo terugkijkt op de start van jouw bedrijf, dan is er waarschijnlijk al een hoop gebeurd en dat is goed nieuws, je bent namelijk gegroeid.

Iedere stap was nieuw en daardoor heb je inmiddels al veel geleerd. Daar waar de ene ondernemer vooral dingen uitbesteed, doet de andere ondernemer weer veel dingen zelf.

In beide gevallen heb je geleerd en groei je, alleen dan op verschillende vlakken.

 

Vaar ik nu de juiste koers?

Tegenwoordig hoor je steeds meer mensen spreken over persoonlijke ontwikkeling, maar waarom precies?

Eén van de voornaamste redenen is dat het een behoefte vervuld die voor ieder mens belangrijk is, namelijk groeien. Het zit in onze natuur dat we willen groeien, want stilstand is achteruitgang en dat betekent dat je langzaam afsterft.

 

Een gezonde behoefte dus, maar hoe weet je nu of je de juiste kant op groeit?

 

Om hier een zinnig antwoord op te krijgen, is het allereerst belangrijk dat je weet waar je heen wil en dus wat je precies wil bereiken.

Zodra dit duidelijk voor je is, kun je namelijk in kaart gaan brengen wat je hiervoor moet doen en welke tijd dit ongeveer in beslag gaat nemen.

 

Tijdens dit proces ben je al aan het groeien, want je bent stappen aan het ondernemen die je eerder nog niet had gezet.

 

Afhankelijk van jouw persoonlijke definitie van groeien en de snelheid waarop je dit wil doen, kun je dan gaan kijken of het verstandig is om bepaalde taken uit te besteden. Hier kun je namelijk een enorme winst behalen als ondernemer, zowel in tijd als in energie.

 

Hoef ik dan niet alles alleen te doen?

Gelukkig niet, toch denken veel ondernemers hier anders over of ze realiseren zich simpelweg niet dat het vaak ook een stuk gemakkelijker kan.

Ja, ondernemerschap betekent dat je zelf dingen moet gaan ondernemen, in plaats van dat je dagelijks jouw taken krijgt voorgeschoteld, maar dit betekent niet dat jij zélf alles moet ondernemen. Je kunt namelijk dankbaar gebruik maken van de vrijheid die jij als ondernemer hebt om te kiezen wat er gedaan moet worden en dus ook door wie.

 

Een handige tip: mocht je zelf zwemmen in het werk en merk je dat je dagelijks veel energie verliest aan taken die je veel beter door anderen kan laten doen? Denk dan eens na over een virtueel assistent. Dit zijn mensen die je kan inhuren en die jou kunnen ontzorgen door de werkzaamheden van jou over te nemen, welke jij juist liever niet doet.

 

Een slimme investering, want in diezelfde tijd dat deze persoon voor jou bezig is, kun jij je bezighouden met de werkzaamheden die jij juist heel leuk vindt, waardoor je op twee vlakken tegelijkertijd groeit.

 

Het tempo opvoeren

Indien het je niet snel genoeg gaat en je wil graag nóg sneller groeien, dan is het vaak een kwestie van óf meer uren draaien of meer uitbesteden, zodat er in dezelfde uren door mensen tegelijk gewerkt kan worden. Dit principe wordt ook wel de ‘kracht van stapelen’ genoemd, waardoor je veel meer gedaan kan krijgen in minder of dezelfde tijd, simpelweg omdat je krachten bundelt.

 

Echter, als je het tempo wil opvoeren en je bent van plan nog sneller te groeien, houd er dan wel rekening mee dat je ook de consequenties aan de andere kant bekijkt. Wat betekent dit voor het aantal klanten dat je hebt? Ben je berekend op extra klantondersteuning? Is de rechtsvorm van jouw bedrijf nog passend bij de omvang van jouw (toekomstige) organisatie, of is een andere constructie wellicht interessanter?

 

Al met al zie je dat je dus continue aan het leren en groeien bent, zolang je maar in beweging bent. De koers die je echter vaart, die bepaal je zelf. Gelukkig kun je zelf bepalen of je wat gas wil bijgeven, of dat je juist even moet bijsturen, maar zolang je jouw gewenste bestemming in zicht heb, zal je er ongetwijfeld komen en heb je een mooie groei speurt gemaakt.

Over de schrijver
Reactie plaatsen

mmm...cookies