arrow_drop_up arrow_drop_down
Jouw brein bepaalt de koers in jouw business
3 juni 2019 

Jouw brein bepaalt de koers in jouw business

Als er één formule bestaat voor het behalen van succes, die 100% waar is, dan is het wel ‘Als je doorgaat waar anderen stoppen, dan kom je er vanzelf’. Althans, als je bezig bent op een manier die daadwerkelijk naar succes kan leiden, want er bestaan genoeg mensen die keihard werken, non-stop bezig zijn, maar i.p.v. groot succes behalen, in een burn-out belanden.

 

Wat is dan precies het geheim? En waarom is het behalen van succes niet zo gemakkelijk als dat het klinkt?

 

Dit heeft onder andere te maken met de vele obstakels die we onderweg te verduren krijgen. Vaak lijkt het wel alsof we keer op keer getest worden en dat we ons steeds maar weer moet bewijzen dat we het waard zijn om een succesvol bedrijf te runnen.

 

Maar wat doe je als je een diepgewortelde overtuiging hebt dat je het helemaal niet waard bent? En dat succes niet voor jou is weggelegd?

Als dit zo is, dan kun je nóg zoveel skills hebben en dan kan jouw product of dienst nóg zo goed zijn, maar vroeg of laat zal je alsnog gaan stagneren in jouw business of kan het je zelfs fataal worden.

 

Zorg er dus voor dat alle lichten op groen staan om succes te kunnen behalen en vraag hulp als je hier zelf niet uitkomt.

 

Enkele vragen welke je hierbij zouden kunnen helpen, om te ontdekken wat jou nog tegenhoudt van jouw ware potentie:

 

vraag 1: “wat geloof ik over mijzelf en mijn product of dienst?”

vraag 2: “waarom zouden mensen mijn product of dienst moeten afnemen?”

vraag 3: “waarom ben ik op dit moment nog niet waar ik wil zijn met mijn bedrijf?”

vraag 4: “welke overtuiging weerhoudt mij van de groei die ik voor ogen heb?”

vraag 5: “welke overtuiging mis ik nog om de gewenste groei te ervaren in mijn bedrijf?”

vraag 6: “wat zou ik nog meer kunnen doen om succes te behalen, naast wat ik nu al doe?”

 

 

 

Je hoeft het niet alleen te doen

 

Een grote valkuil waar veel ondernemers instappen, is de gedachte dat ze alles alleen moeten doen.

Ja, je bent ondernemer geworden om op eigen benen te staan, maar dit betekent niet dat je alles zelf moet kunnen.

 

Wees niet bang om hulp te vragen en een business-coach in te schakelen, samen zie je meer dan alleen en kun je veel verder komen.

Daarnaast is het belangrijk om je focus te houden op dátgene wat je het beste kunt en het liefste doet.

Delegeren of uitbesteden zorgt ervoor dat je in jouw zogeheten ‘sweetspot’ kan blijven werken (daar waar je op je best bent) en tegelijkertijd bespaar je jezelf daarmee veel tijd, geld en energie.

 

Toch zie ik bij veel ondernemers dat het ‘uit handen geven van taken’ iets is, wat moeilijk wordt gevonden.

Ergens is dit ook begrijpelijk, het is immers jouw business en je wilt dat alles zo goed mogelijk wordt uitgevoerd.

Daarbij komt dat je extra kosten maakt als je iemand inhuurt of opdracht geeft om voor jou aan de slag te gaan en dit vraagt om een positieve toekomstblik, waarbij je kunt inzien dat slimme investeringen juist leiden naar veel meer succes i.p.v. kosten.

 

Door welke bril kijk jij?

 

Het nemen van belangrijke beslissingen in jouw business, kan soms behoorlijk uitdagend zijn, zeker als jouw koers nog niet volledig duidelijk is.

 

Hoe weet je wanneer iets een juiste beslissing is? En als het écht tijd wordt om te letten op de financiën, waar geef je dan je laatste centen aan uit? Spaar je het op? Of ga je juist investeren?

 

Je kunt jouw geld maar één keer uitgeven, dus is het nemen van de juiste beslissing vaak bepalend voor het verdere verloop van jouw business.

Omdat veel (startende) ondernemers hier tegenaan lopen, vind ik dit een belangrijk punt om te belichten, zeker omdat ik zie dat veel ondernemers bevriezen door de angst om een verkeerde beslissing te nemen.

 

Het resultaat van wachten of uitstellen met het benutten van kansen, kan in veel gevallen ook een ondergang betekenen in jouw business en dat is iets wat je natuurlijk kosten wat het kost wil voorkomen.

 

Je hebt dus in ieder geval al twee verschillende manieren om te investeren;

 

  1. Investeren om te voorkomen dat je niet ten ondergaat met jouw business (veiligheid)
  2. Investeren om te groeien en kansen te benutten (onzeker, uitdagend, groeipotentie)

 

 

Veel ondernemers zie ik kiezen voor de eerste manier van investeren, waarbij er gekozen wordt voor veiligheid, met als resultaat dat ze zelf volop in hun bedrijf moeten blijven werken, veel ballen hoog moeten houden en eigenlijk constant aan het overleven zijn.

 

Dit is ook goed terug te zien in de jaarlijkse cijfers van ondernemend Nederland, waarbij er in 2018 maar liefst 168.000 nieuwe ondernemers bijkwamen en er tegelijkertijd weer 90.000 ondernemers van omvielen.

 

Helaas een bekende trend die zich blijft herhalen, wat vaak te herleiden is naar de volgende drie (mogelijke) oorzaken;

 

  • Ervaring binnen het ondernemerschap
  • Financiële slagkracht en de genomen beslissingen
  • De mindset van de ondernemer

 

 

Het gemis van ervaring binnen het ondernemerschap, kan ertoe leiden dat je belangrijke zaken over het hoofd ziet, waardoor je onnodig tegen bepaalde zaken aanloopt.

Ook kun je hier onnodig veel stress door hebben, waardoor de focus ineens verschuift van jouw belangrijkste werkzaamheden, naar nevenactiviteiten die opeens de aandacht vragen.

 

Jouw financiële slagkracht, ofwel de buffer die jij hebt als ondernemer, om in de groei van jouw bedrijf te steken, bepaalt voor een groot gedeelte de mogelijkheden die je hebt.
Gelukkig niet volledig, want óók zonder financiële buffer kun je een succesvol bedrijf opzetten.

Denk maar eens aan alles omzet verhogende activiteiten die je kan uitvoeren, waarvoor geen budget vereist is…

 

Tot slot jouw mindset, welke allesbepalend is voor het resultaat in jouw business en zelfs in jouw leven.

Dit is bij de meeste ondernemers de grootste uitdaging, want laten we eerlijk zijn; wat kunnen we onszelf soms toch gek maken!

 

Vanaf de start van je bedrijf begint dit al en krijg je te maken met allerlei nieuwe werkzaamheden, focusgebieden, mensen, marketing en sales, overwinningen, tegenslagen, instanties en ga zo maar door.
Vaak hebben we van de helft geen kaas gegeten, maar kunnen we het ons niet permitteren om het dan maar te negeren.

 

We moéten in de actie, maar tegelijkertijd eist het bij veel ondernemers z’n tol, als er teveel energie wordt gestoken in zaken die we liever niet doen of waar we zelf niet zo sterk in zijn.

 

Maar wat is hier dan precies de oplossing voor?

 

De oplossing hiervoor is eigenlijk heel simpel, namelijk; hulp vragen aan iemand die jou kan helpen bij dátgene wat je zelf lastig vindt.

Je hoeft het namelijk écht niet allemaal alleen te doen, al denken veel ondernemers dit wel, waardoor het nog veel te vaak fataal afloopt voor velen.

 

Schroom dus niet en vraag om hulp. Het bespaart je niet alleen heel veel tijd, moeite en energie, maar als je in de juiste mensen investeert, bespaart het je op termijn ook nog eens heel veel geld.

 

| Wil je graag persoonlijke hulp in jouw business, zodat je zeker weet dat je de juiste koers kan gaan varen en het succes kan behalen dat je voor ogen hebt? maak dan vrijblijvend een afspraak en ontdek wat ik voor je kan betekenen. Plan hier jouw gratis strategiegesprek in: https://bookme.name/jaaphulsmann |

 

Over de schrijver
Reactie plaatsen

mmm...cookies